Om mig

Tanja-bild-2012Jag är Fil Dr i matematik.  VT 2013 undervisar jag i matematik vid KTH (just nu Tillämpad flervariabelanalys med numeriska metoder på Farkostteknikprogrammet). Jag genomförde min grundutbildning i matematik (Fil Mag) vid Lunds universitet (examensarbete: Matematiska modeller inom kosmologilänk) och mina doktorandstudier vid matematiska institutionen vid Stockholms universitet (doktorsavhandling: Asymptotics of Eigenpolynomials of Exactly-Solvable Operators  – direktlänk eller se Diva-portalen) . Jag har även en Fil Kand i slaviska språk (Göteborgs universitet, bulgariska är mitt andra modersmål eftersom min mamma kommer från Bulgarien. Mina föräldrar möttes på 60-talet då de båda var radioamatörer och fysikstudenter i Lund resp Sofia). Sedan min disputation i matematik  har jag varit anställd som lärare vid matematiska institutionen  KTH, gästlektor vid SSHL, nätkursansvarig och projektledare vid matematiska institutionen Stockholms Universitet, vikarierande lektor vid Uppsala Universitet och forskare vid FOI.  Mitt intresse för naturvetenskapen började när jag i de tidigare tonåren införskaffade ett teleskop. Sedan var jag fast och spenderade de kommande åren med att läsa populärvetenskapliga böcker i kosmologi och teoretisk fysik, och under gymnasietiden startade jag och några vänner upp en Unga Forskare-förening där vi kunde utvecklas i en vettig riktning i isolation från omgivningen.

Så här såg vår dator ut då, 1982
Så här såg vår dator ut då, 1982

Vi byggde teleskop, åkte på solförmörkelseexpedition till Finland, bjöd in olika föreläsare från universitetet och en gång kom en student som på två dagar försökte förmedla hela grunden logik och boolesk algebra genom en intensivkurs i digitalteknik och då var det ju tur att jag och min ett år yngre bror (som disputerade i elektroteknik vid KTH 2007)  vuxit upp med att  löda kretskort hemma (eftersom pappa jobbade med att hålla igång alla tekniska prylar vid Atomfysik i Lund) . Egentligen började det här redan när mamma (fysiker och programmerare)  satte mig och min bror på en BASIC-programmeringskurs när vi var sju resp åtta år gamla. Eller kanske började det redan när min mormor hälsade på från Bulgarien när vi var fyra och fem för att lära oss det kyrilliska alfabetet och att spela schack, utöver att recitera Sovjethyllande dikter då. Min uppväxt var helt normal, när kompisar fyllde år fick de vackra teckningar av Feynmandiagram med bifogad förklaring, om jag inte lyckats fota de galileiska månarna runt Jupiter med mitt teleskop.   Efter gymnasiet började jag läsa till teoretisk fysiker vid Lunds Universitet, men insåg snart att varje teoretisk fysiker med nödvändighet också måste vara matematiker, och så blev jag det.

Doktorandbild
Doktorandbild

Och här kunde det ha slutat, men det gör det inte – eftersom jag året efter min disputation (2008) fick upp ögonen för vissa delar av det omgivande samhället. Utanför partikelacceleratorerna, de dammiga föreläsningssalarna och funktionaldeterminanterna pågick något helt annat, som kanske som bäst kan betecknas som vansinne – det var nämligen  då jag upptäckte genusvansinnet. Förvisso var detta vansinne inte långt borta, det var ju Vetenskapsrådet som finansierade exempelvis genustrumpeten  men jag var  så inne i min egen forskning att jag inte noterade vad andra höll på med utanför matematiska institutionen, vi hade liksom fullt upp med att försöka förstå Universums uppbyggnad och de naturlagar som all materia (utom genusforskarna) är underkastad.

Det är bara sunt med lite envariabelanalys innan man börjar gå
Det är bara sunt med lite envariabelanalys innan man börjar gå

Jag började blogga i februari 2009. Jag hade noterat att medanjag som matematiker arbetade hårt för att göra det komplicerade enkelt och begripligt för andra, så arbetade andra istället försöker göra det enkla och uppenbara totalt obegripligt.  Detta upptäckte jag första gången jag öppnade en svensk dagstidning 2008,  och det var så fascinerande att jag var tvungen att undersöka det närmare. Den här bloggen utgör ett led i kampen mot fördumningsindustrin, med fokus på genusvansinnet. Efter  dagisgenusartiklen i SVD och sedan den numera riksbekanta gensutrumpeten blev jag 2009krönikör (rubriker) i Axess Magasin. Vill du kontakta mig så är min epost: tanjasblogg@gmail.com. Mer om min blogg och historien om hur den kom till här: Om bloggen

Tommy-katt-mindre-feb-2012

Tanja-Roland

SnezinkaSiftscha

Tommy

Tanja nat 5-mindre

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: